Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη

Οι τροφές Fromm Family, σειρά GOLD, περιέχουν Glucosamine (γλυκοζαμίνη) 400ppm (Puppy Gold Large Breed 500ppm) και Chondroitin (χονδροϊτίνη) 40ppm (Puppy Gold Large Breed 50ppm), βιταμίνες για την δημιουργία και ανάπλαση υγιών αρθρώσεων και τέλεια σκελετική δομή!

Γλυκοζαμίνη

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα φυσικό σύνθετο που αποτελείται από γλυκόζη και ένα αμινοξύ (είναι ένα αμινοσάκχαρο), το οποίο προκύπτει φυσικά στο σώμα και σκοπό έχει την παραγωγή στον οργανισμό ενός λιπαντικού για την απορρόφηση των κραδασμών. Η γλυκοζαμίνη είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν υγιείς οι χόνδροι και σε καλή λειτουργία. Κάθε εκφυλισμός ή τραυματισμός του χόνδρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και η γλυκοζαμίνη έρχεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η γλυκοζαμίνη παράγεται από τον οργανισμό (ενδογενώς) και βρίσκεται σε αφθονία κυρίως στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό. Στην πραγματικότητα είναι ένας πρόδρομος των γλυκοσαμινογλυκανών (GAGs) μορίων, που χάρις στη χαμηλή τους συμπύκνωση θεωρούνται μόρια ιδανικά για τη σύσταση του συνδετικού ιστού.

Η γλυκοζαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές δομές και λειτουργίες του σώματος, εκτός από αυτή των αρθρώσεων. Συμμετέχει στη διαμόρφωση των νυχιών, των τενόντων, του δέρματος, του αρθρικού υγρού, των οστών, των συνδέσμων, των καρδιακών βαλβίδων και των βλεννωδών εκκρίσεων του πεπτικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού. Δημιουργείται κατά την παραγωγή των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την κυτταρική ανάπτυξη και τη δομή των κυττάρων. Διάφορες μελέτες σε ζώα δείχνουν, ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής των χόνδρων και στη μείωση της φλεγμονής. Απουσία γλυκοζαμίνη στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση των κυττάρων, σε απώλεια της κυτταρικής λειτουργίας, σε ευαισθησία απέναντι σε βακτηριακές απειλές, μυκητιάσεις, ακόμα και το θάνατο των κυττάρων.

Χονδροϊτίνη

Έρευνα για την χονδροϊτίνη έχει αποδείξει, ότι έχει ευεργετική δράση για την πρόληψη των τραυματισμών,των καταπονήσεων των αρθρώσειων, καθώς και στη συμβολή και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού. Είναι γλυκοσαμινογλυκάνη με προστατευτική και διεγερτική δράση στα χονδροκύτταρα. Η ιδιαίτερη δομή της επιτρέπει να προσελκύσει και να κρατήσει πολύ νερό, το οποίο αποδίδεται αργότερα. Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για να θρέψει και να λιπάνει τις αρθρώσεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση χονδροϊτίνης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις αρθρώσεις. Άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι ο συνδυασμός χονδροϊτίνης με γλυκοζαμίνη μπορεί να συμβάλει ευεργετικά με εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και στην πρόληψη και στη θεραπεία ατυχημάτων των αρθρώσεων και οστών, που χαρακτηρίζουν δραστηριότητες που προκαλούν υπερκόπωση και καταπόνηση από υπερλειτουργία. Αποτρέπουν την συνεχή τριβή του χόνδρου και διεγείρουν την παραγωγή του νέου χόνδρου.

Η χονδροϊτίνη μαζί με γλυκοζαμίνη, το κύριο συστατικό των χόνδρων. Σε αντίθεση με τα αναλγητικά που χρησιμεύουν μόνο και μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, η χονροϊτίνη αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη διαδικασία εξέλιξης της ασθένειας. Η χονδροϊτίνη μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον οργανισμό για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων χόνδρων και να συμβάλει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του. Η χονδροϊτίνη μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων σε περίπτωση ελαφριάς ή μέτριας οστεοαρθρίτιδας. Η χονδροϊτίνη, περισσότερο από τη γλυκοζαμίνη, αναπτύσσει επιπλέον μια αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα, εκτός από εκείνη της αποκατάστασης των χόνδρων.

Επειδή η παραγωγή χονδροϊτίνης από τον οργανισμό μειώνεται με την ηλικία, η συμπλήρωση αυτής της ένωσης μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως για μεγαλόσωμα και ηλικιωμένα σκυλιά με οστεαρθρίτιδα.